Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Μαθητικό Φεστιβάλ κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας

 

   Η θεατρική  ομάδα του  γυμνασίου Σούδας συμμετείχε στο Μαθητικό Φεστιβάλ κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας «Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη» στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

   Η ομάδα ασχολήθηκε με  το θέμα  «ΡΑΤΣΙΜΟΣ  ΚΑΙ  ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ» όπως  αυτό εμφανίζεται στα παιδιά στους κόλπους της σχολικής κοινότητας Σε όλα σχολεία βρίσκονται παιδιά που είναι «διαφορετικά» ως προς τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, τις αξίες και τις ιδέες, τις ειδικές ικανότητες, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις μαθησιακές επιδόσεις και τα οποία πέφτουν συχνά θύματα άμεσου ή έμμεσου ρατσισμού και περιθωριοποίησης.     

  Ορμώμενοι οι μαθητές από  αυτές τις  διαπιστώσεις, αποφάσισαν να  γράψουν διάφορα  σενάρια  τέτοιων  περιστατικών  που όμως  στο  τέλος, για  κάποιο λόγο, οι  ακραίες  ρατσιστικές  συμπεριφορές μετασχηματίζονται  σε μια  θετική  αντιμετώπιση  των  προσώπων και των καταστάσεων! Την  προσπάθεια αυτή ενίσχυσαν και οι μαθητές της χορευτικής ομάδας , παρουσιάζοντας   τον Κουτσαμπαδιανό χορό που προέκυψε από παραλλαγή του Πεντοζαλιού ,την οποία πραγματοποίησαν οι συγχορευτές ενός κουτσού οπλαρχηγού προκειμένου να τον εντάξουν στην ομάδα τους ,διδάσκοντας στην πράξη τον  σεβασμό στη διαφορετικότητα. Τέλος οι μαθητές θέλανε  να επισημάνουν το σημαντικό ρόλο  του  σχολείου σε  αυτή  τη διαδικασία μετασχηματισμού ο οποίος είναι αναγκαίος  και ουσιαστικός  ώστε  μέσω της αποδοχής του διαφορετικού να υπάρξει ομαλή συνύπαρξη.

Οργάνωση και παρουσίαση από τη φιλόλογο    Μουζουράκη  Βασιλεία  

Υπεύθυνη χορευτικής ομάδας     Σκουνάκη  Μαρία

Καλλιτεχνική επιμέλεια    Καρκούλια Αμαλία        Διαμαντή  Δήμητρα

  Βίντεο  


                                                           

Σχολική Γιορτή 25ης Μαρτίου

  Η 25η Μαρτίου του 21  που δίκαια ονομάστηκε από τον ιστορικό Φωτάκο   το θαύμα του κόσμου παραμένει η μέγιστη ώρα του λαού μας ! Έπειτα από μια σκλαβιά που κράτησε 400 περίπου χρόνια, οι Έλληνες άδραξαν τα άρματα και  νίκησαν μία πανίσχυρη αυτοκρατορία γράφοντας στις σελίδες της παγκόσμιας  ιστορίας λαμπρότατο κεφάλαιο αφού απέδειξαν ότι κανένας λαός δεν μένει  υπόδουλος όταν πάρει την υπέρτατη απόφαση να ζήσει ελεύθερος ή να πεθάνει..

 Το αφιέρωμα της 25ης Μαρτίου 1821 είναι μία υπενθύμιση των ιστορικών γεγονότων για να μην ξεχνάμε την ιστορία μας , να τιμούμε τους αγωνιστές μας….

Οι επέτειοι ιστορικής μνήμης, ηθικής ευθύνης και εθνικών αγώνων όπως η σημερινή βοηθούν, να συναισθανθούμε τί ενέπνευσε αλλά και τί δίχασε το λαό μας πολλά χρόνια πριν αλλά και τί εμπνέει και διχάζει το λαό μας σήμερα. Είναι  όμως και μια γιορτή για τους μαθητές που συνέβαλαν στη δημιουργία του και για τους καθηγητές, τους μαθητές και τους γονείς που με ιδιαίτερη προσοχή   παρακολούθησαν ιστορικές αφηγήσεις, θεατρικά δρώμενα , μελοποιημένα ποιήματα, τραγούδια και χορούς.

Οργάνωση και παρουσίαση γιορτής από τις εκπαιδευτικούς

Μουζουράκη  Βασιλεία     

Εμμανουηλίδου Φρόσω    

Καλυβιανάκη   Αννα Μαρία                                                                     

Υπεύθυνη χορευτικής ομάδας     Σκουνάκη     Μαρία                                      

Υπεύθυνη χορωδίας          Φραγκοπούλου  Αργυρώ                                                      

Καλλιτεχνική επιμέλεια      Καρκούλια   Αμαλία