Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας 2024

Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας 2024   
"Σεργιάνι στην παράδοση και την ιστορία του τόπου μου" 


 


 


Θα θέλαμε να συγχαρούμε θερμά τη χορευτική μας ομάδα, η οποία εκπροσώπησε επάξια το σχολείο μας στο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας. Τη χορευτική ομάδα του Γυμνασίου Σούδας αποτελούν οι μαθητές: Αναστασάκη Θεονυμφη, Αναστασάκη Μυρώνια, Βαβουλάκη Νικολέτα, Βενετάκη Γεωργία, Γιαννουλάκη Νίκη, Δασκαλάκης Νίκος, Δραμηλάρη Κατερίνα Θεοδοσάκη Μαρία, Κοκολαντωνάκη Χρυσάνθη, Κουκουράκης Νίκος, Μαρτσάκης Γιώργος, Νικολόπουλος Κωνσταντίνος, Παυλάκη Έρη, Πυροβολάκης Μανώλης, Τσιτσιριδάκη Αναστασία, Φραγκιαδάκη Άννα-Μαρία, Χαιδεμενάκης Σοφοκλής, Χαλκιαδάκης Γιάννης, Χατζηκουδελη Μαρία.


Επίσης , να ευχαριστήσουμε τους μαθητές που εργάστηκαν για τις αφίσες της δράσης μας: Κοκοτσάκη Άννα, Οικονομάκη Ελένη στα σκίτσα και τον Μανδαλιανό Κωνσταντίνο για την επιμέλεια αφίσας.


Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σκουνάκη Μαρία. Συνεργαζόμενοι καθηγητές: Τριανταφύλλου Ορσαλία, Λαγωνικάκη Μαρία




Λαζώτης:

Κάνε με κυρά γαμπρό...

Ο χορός αυτός προέκυψε από την επαφή των Κρητών με τους Ποντίους κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε από Πόντιους (Λαζούς) που βρέθηκαν στην Κρήτη κατά τον 19ο αιώνα. Λέγεται ότι τον χορό αυτό έφερε στην Κρήτη ο λυράρης Γιάννης Αγγανάκης ή Γλεντούσης από τον Κουρνά Αποκορώνου.



Αφήγηση: Χατζηκουδέλη Μαρία






Πεντοζάλι 


Το πέμπτο ζάλο,  η πέμπτη κατά σειρά προσπάθεια των Κρητικών για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και όχι γιατί έχει πέντε ζάλα (βήματα). Ο χορός αυτός συντέθηκε κατά παραγγελία του Δασκαλογιάννη όταν προετοίμαζε  στα Σφακιά την επανάσταση του 1770-1771, από τον βιολάτορα Στέφανο Τριανταφυλλάκη.  

Ο χορός έχει δέκα βήματα σε ανάμνηση της 10 ης Οκτωβρίου 1869 όπου και λήφθηκε η απόφαση για επανάσταση.


Αφήγηση: Κοκολαντωνάκη Χρυσάνθη



Όποιος κι αν άκουσε γι' αυτό,

μεμιάς τον πιάνει ζάλη,

πώς στα Σφακιά τον πόλεμο 

τον κάνουν Πεντοζάλι.




Κουτσαμπαδιανός


Ο χορός του Κουτσού Αμπαδιώτη...

Σύμφωνα με την παράδοση γύρω στα 1800 ένας καπετάνιος από την Αμπαδια Ρεθύμνου, κουτσός στο αριστερό του ποδι θέλησε να χορέψει Πεντοζάλι, μη μπορώντας λόγω του τραυματισμού του (πιθανόν κατά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη) οι συγχορευτες του και οι οργανοπαίχτες προσάρμοσαν τη μουσική και τα ζάλα του χορού στα ζάλα ενός κουτσού . Έτσι προέκυψε ο Κουτσαμπαδιανος.

Αφήγηση: Βαβουλάκη Νικολέτα 

Να σέβεσαι, να αγαπάς, όμορφους να' χεις τρόπους

πράγματα απλά τσι κάνουνε

ξεχωριστούς τσ' ανθρώπους.


Αφήγηση: Βαβουλάκη Νικολέτα 



Να σέβεσαι, να αγαπάς,

όμορφους να'χεις τρόπους

πράγματα απλά τσι κάνουνε

ξεχωριστούς τσ' ανθρώπους.








Αγαπημένα μου παιδιά, σας ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο ταξίδι,

το οποίο ακόμη δεν έλαβε τέλος…